Kartor/Klimat

 

 

 

 

 

Vädret i Hua Hin

I Thailand talar man inte om fyra årstider utan i stället tre vädersäsonger enligt principen Den kalla (november—februari), Den varma (mars—maj) och Den nederbördsrika perioden (juni—oktober). Vanligtvis brukar guideböcker och andra informationsbanker råda thailandresenärerna att välja Östkusten under perioden april till september och Västkusten under de övriga månaderna, vilket är något av en sanning med modifikation.

Hua Hin är känd som ”den torra staden”. Anledningen är naturligtvis att det normalt regnar mindre här än på de flesta andra ställen i Thailand. Därmed var det inte särskilt underligt att många av stadens invånare, såväl lokalbefolkning som turister, blev tagna på sängen när det under maj 2007 föll nästan lika mycket regn som halva årsnederbörden under loppet av endast en vecka.

I klimattabellerna nedan finner du statistik över medeltemperatur och nederbörd i Hua Hin:

Månad                 jan   feb   mar   apr   maj   jun   jul   aug   sep   okt   nov   dec

Temperatur (°C) 26    27     29     32    31     29    29    29    28    27    25    27

Temperatur (°F)   78    81     85    90    87     85    85    84    82    80    77    81

Månad                 jan   feb   mar   apr   maj   jun   jul   aug   sep   okt   nov   dec

Nederbörd (mm)    5    15     15     25    120    75   105   80    80   200   205    5

I Hua Hin infinner sig den varma säsongen mellan mars och juni. Under dessa månader ligger medeltemperaturen på omkring 30 grader Celsius. I princip varje dag blåser det en svalkande bris, något som sollaparna på ortens stränder kommit att uppskatta. Den ständiga brisen, som ofta är särskilt signifikant under eftermiddagarna, är faktiskt något som skiljer Hua Hin från många av de andra thailändska semesterorterna. Det är också denna tillförlitliga bris som gjort Hua Hin till en världsdestination för kitesurfing. Under den varma perioden är dagarna och nätterna heta och luftfuktigheten påtaglig — ofta uppemot 90 procent. Dagarna är vanligtvis klara under de större delarna, men på eftermiddagarna blir det inte sällan lite molnigare. Trots att tidvattnet kan stå förhållandevis högt under perioden, är strandytan vanligtvis omfattande och lämpar sig väl för solbadning.

Den nederbördsrika perioden infinner sig i Hua Hin mellan juli och oktober. Under denna period är dagarna vanligtvis lite svalare än under den varma säsongen. Medeltemperaturen ligger omkring 28 grader Celsius. Trots namnet på säsongen regnar det inte varje dag och när nederbörden väl kommer handlar det snarare om skurar än om ihållande dagsregn. Icke desto mindre kan dessa skurar vara synnerligen kraftiga, med stor nedfallna vattenmängder på kort tid. Havet ligger vanligtvis mycket stilla under morgonen, men det kan börja gå lite ”gäss” senare framåt dagen. Strandytan är omfattande såväl under ebb som under flod.

Under den kalla perioden sjunker medeltemperaturen och går ned emot 26 grader Celsius. Värmen är under denna period inte lika tryckande som under den varma perioden. Den period sammanfaller till stor del med högsäsongen. Det är inte svårt att förstå varför så många nordeuropéer väljer att byta snörusk mot Hua Hins nära nog perfekta ”vinterklimat”.

 

Go back to top
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)